Skillnad på förlovningsring och vigselring

Vad är det egentligen för skillnad på förlovningsring och vigselring? Vilka regler finns det? Bär både män och kvinnor dessa ringar? Här ger vi dig svar på dessa frågor!

Skillnad på förlovningsring och vigselring

Vad är det egentligen för skillnad på förlovningsring och vigselring? Vilka regler finns det? Bär både män och kvinnor dessa ringar? Här ger vi dig svar på dessa frågor!

Vigselring/förlovningsring - Regler

Det är faktiskt en stor skillnad på förlovningsring och vigselring, främst utifrån betydelsen och användningen. En förlovningsring är den ring som man får/ger när man förlovar sig med sin partner. Vanligtvis är en förlovningsring mer neutral och nätt i jämförelse med vigselringen, som oftast är mer utsmyckad.
Syftet med förlovningsringen är att tillkännage er kärlek inför ett kommande äktenskap. 

Vigselringen är sedan den ring som brudparet byter med varandra under en vigsel.  Skillnaden då är att bruden bär två ringar, medan brudgummen behåller sin förlovningsring som i detta skede blir en vigselring i stället.

8 frågor om vigsel- och förlovningsringar

Här nedan har vi listat 8 vanliga frågor om vigsel- och förlovningsringar. Vi hoppas att du får svar på alla de frågor du har!

1. Förlovningsring – Vilken hand?

Enligt svensk tradition bärs vigselringen på vänster hand. Men detta skiljer sig lite i jämförelse med våra grannländer Norge och Danmark som bär den på höger hand. Det finns två förklaringar till detta, dels för att det är mer funktionellt med vänster hand. Men också för att vi på vänster hand har en ven som går direkt till hjärtat. Romantiskt va?

2. Vigselring – Vilken hand?

Samma sak gäller vigselring. Vilken hand vi bär den på beror på var vi bor, men vi svenskar bär den på vänster hand. För bruden som bär två ringar placeras vanligtvis vigselringen ovanför förlovningsringen. Syftet med vigselringen är att ni som par bär en ring för att visa er kärlek och samhörighet för varandra.

3. Vilket finger ska man ha vigselringen på?

Både förlovningsringen och vigselringen placeras på ringfingret. Men detta är ingenting som är tvunget, utan vill man ha ringen på ett annat finger går det också bra. Många väljer även att ha ringen i en kedja som ett halsband. Detta för att de inte har möjlighet att ha smycken på händerna på grund av deras jobb eller skador.

4. Vad kostar en vigselring?

Det finns inget rätt eller fel svar på denna fråga. En vigselring kan kosta precis vad som helst, beroende material, storlek och er budget. Om man är ute efter en billigare ring i enbart silver finns det att köpa för bara 300-400kr. Vill ni däremot lägga lite mer pengar så finns vigselringar uppemot 40 000kr.

5. Vad ska en förlovningsring kosta?

En förlovningsring kan precis som vigselringar kosta allt från 300–30 000kr. Priset är också olika beroende på hur förlovningsringen ser ut, det vill säga om den t.ex. är slät eller har en diamant. I vissa fall är förlovningsringen billigare då den är mer slät och har mindre detaljer än vigselringen. 

6. Hur ska en förlovningsring se ut?

Det finns olika utseenden för förlovningsringar. De finns att köpa i både silver, guld, vitguld, platina och flera andra material. Vanligtvis är förlovningsringen helt slät eller i form av en diamant eller pärla i mitten. Det är viktigt att välja en förlovningsring som man är nöjd med då den förhoppningsvis ska användas i flera år.

7. Vad graverar man i förlovningsring?

De flesta som graverar sin förlovningsring skriver sin partners namn och de datum som förlovningen skedde. Många väljer också att gravera in den plats som de förlovade sig på om det har en stor eller viss betydelse. Det är också vanligt att man graverar in något mer personligt. Det kan t.ex. vara något enstaka ord eller mening som speglar förhållandet och gör ringen mer unik.

8. Försäkring vigselring – Finns det?

Om din vigselring är utsmyckad med diamanter eller annat som gör att den är värd mycket pengar så är en vigselringsförsäkring en bra idé. För att försäkra din vigselring kan du teckna en specialförsäkring eller en drulleförsäkring. Dessa försäkringar gör att du får en viss ersättning om din ring skulle tappas bort eller bli stulen.

Köpa ringar – Tips

Vi hoppas att dessa frågor och svar har gjort dig lite klokare kring vigsel- och förlovningsringar. Vill du läsa mer om förlovningsringar och vilka typer som finns? Då kan du besöka vår sida om tips på förlovningsringar. Där ger vi tips på de vanligaste typerna och vad som skiljer dem åt.

Present till din kommande fru

Om du redan har ställt den stora frågan och fått det ja som betyder allt i hela världen önskar du kanske att bortskämma din kommande fru lite extra. Då kan ett vackert halsband vara en bra idé till en spontan present – vem älskar inte att få presenter när man inte förväntar sig det?